W wielu kuchennych potrzebach można zastąpić nim z powodzeniem zarówno
najpopularniejszy ocet spirytusowy, jak i drogi, balsamiczny. Ocet
jabłkowy jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy, przede wszystkim ze
względu na dużą zawartość potasu, który poprawia pamięć, podnosi
odporność, wpływa korzystnie na serce. Ponadto ocet z jabłek oczyszcza
organizm, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, hamuje apetyt, a tym
samym ułatwia odchudzanie.
Ocet jabłkowy można przygotować samemu w domu.
Jabłka
(ok. kilograma) myjemy, kroimy na kawałki (ze skórką i gniazdami
nasiennymi), przepuszczamy przez sokowirówkę. Miazgę wkładamy do
kamiennego garnka lub słoja, zalewamy litrem przegotowanej, wystudzonej
wody. Dodajemy 10 dag cukru lub miodu. Jeśli chcemy przyspieszyć
fermentację, dodajemy również 1 dag drożdży i skórkę z razowca. Naczynie
przykrywamy gazą i odstawiamy na 10 dni (kilka razy dziennie mieszamy
zawartość słoja). Po tym czasie filtrujemy płyn przez gazę, dodajemy
ponownie 10 dag cukru i odstawiamy na 1,5 miesiąca. Następnie rozlewamy
do butelek i trzymamy w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz