sobota, 24 marca 2012

Przepis - Ocet z jabłek

W wielu kuchennych potrzebach można zastąpić nim z powodzeniem zarówno najpopularniejszy ocet spirytusowy, jak i drogi, balsamiczny. Ocet jabłkowy jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość potasu, który poprawia pamięć, podnosi odporność, wpływa korzystnie na serce. Ponadto ocet z jabłek oczyszcza organizm, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, hamuje apetyt, a tym samym ułatwia odchudzanie.


 Ocet jabłkowy można przygotować samemu w domu.

Jabłka (ok. kilograma) myjemy, kroimy na kawałki (ze skórką i gniazdami nasiennymi), przepuszczamy przez sokowirówkę. Miazgę wkładamy do kamiennego garnka lub słoja, zalewamy litrem przegotowanej, wystudzonej wody. Dodajemy 10 dag cukru lub miodu. Jeśli chcemy przyspieszyć fermentację, dodajemy również 1 dag drożdży i skórkę z razowca. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na 10 dni (kilka razy dziennie mieszamy zawartość słoja). Po tym czasie filtrujemy płyn przez gazę, dodajemy ponownie 10 dag cukru i odstawiamy na 1,5 miesiąca. Następnie rozlewamy do butelek i trzymamy w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz